Każdy z nas doskonale wie, że soki owocowe są bardzo zdrowe. Lecz to, co czasami można kupić na sklepowych półkach nie zawsze można nazwać sokami. Syrop glukozowy, cukier, kwas cytrynowy czy niekiedy i konserwanty i barwniki – w wielu kartonach i butelkach będzie ich znacznie więcej niż prawdziwych owoców. Takich zdecydowanie należy unikać, bowiem niewiele one dadzą dla zdrowia, a w dużych ilościach mogą być wręcz szkodliwe.
Na pewno znacznie lepiej kupować soki zrobione wyłącznie z koncentratu, a najzdrowsze i najlepsze są tłoczone na zimno. Te od całkiem niedawna zaczęły się pojawiać w sprzedaży, i od razu zyskały ogromną popularność, gdyż posiadają liczne zalety. Po pierwsze robione są jedynie z naturalnych składników, bez żadnych dodatków i polepszaczy. Tym sposobem zawierają one mnóstwo minerałów i witamin, a także cennego błonnika. To jest także efektem technologii używanej do ich wytworzenia. Takie soki tłoczy się bowiem na zimno, przez co unika się szkodliwej dla składników odżywczych termicznej obróbki.
Jeżeli taki produkt ma być ważny kilka miesięcy, to musy przecierowe producent dodatkowo może poddać go procesowi pasteryzacji.
Pasteryzacja ta jest na tyle krótka, że niszczy skutecznie wszystkie bakterie, równocześnie zostawiają pełnowartościową zawartość. Soki tłoczone niejednokrotnie rozlewa się do specjalnych worków wyposażonych w kraniki. Tym sposobem nalewanie ich jest bardzo praktyczne i wygodne, a równocześnie kranik daje to, że do wnętrza nie dostaje się powietrze mogące zepsuć zawartość.